Alsharif’in ‘Filistin’i SALT Galata’da – Ayça Han*

Alsharif’in ‘Filistin’i SALT Galata’da – Ayça Han*

14/02/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

SALT Programlar Sorumlusu ve Küratörü Farah Aksoy’un programladığı sergi, mekânın üç katında ziyaretçiyle buluşuyor. Sanatçının yaklaşık yedi senelik üretimini kapsayan işlerin yer aldığı sergide eserler hem video, hem fotoğraf hem de enstalasyon olarak binanın çeşitli noktalarına yayılıyor.

Serginin başlangıç noktası olan üst katta, Alsharif’in bir zamanlar California’da yaşadığı evin oturma odasını görebiliyorsunuz. İzleyicilere kurgu ve gerçeklik arasındaki geçişkenliği deneyimleten alanda, sanatçının “Trompe l’Oeil” (Göz Aldanması) adlı videosunun sürekli olarak döndüğü bir ekran bulunuyor. Odanın hemen yanında yer alan duvarın üzerinde ise sanatçının internetten topladığı ve çerçevelettiği fotoğraflar yer alıyor. Sanatçı, küçük çerçevelerin içine yerleştirdiği bu fotoğrafları, gittiği her yere götürüyor.

Alsharif’in 2017 yılında çektiği “Ouroboros” (Kuyruğunu Yiyen Yılan) isimli filmi de SALT Araştırma mekânında belirli aralıklarla izleyiciyle buluşuyor. Film Filistin meselesini, yok olmaya yüz tutmuş bir topluluk olan Yerli Amerikalılar; Fransa’daki harabeler ve İtalya’daki çeşitli antik kentler üzerinden kurgulayarak anlatıyor.

‘Bir Filist’

Serginin son durağı olan alt katta ise, sanatçının yazdığı aynı adlı romana dayanan “A Philistine” (Bir Filist) isimli enstalasyon bulunuyor. Alanın ortasında yine Filistin’de bir evi çağrıştıran oturma alanı var, alanın hemen yanında da Alsharif’in yazdığı roman yer alıyor. Gezi notları ve erotik yazımlardan esinlenen kitap, günümüz Lübnan’ından yola çıkarak 1935 Filistin’ine; oradan da, Antik Mısır’ın MÖ 16. ve 11. yüzyıllar arasındaki Yeni Krallık dönemine uzanıyor. Duvarlarda ise romanın içerisinde yer alan, sanatçının müdahalesinin de bulunduğu siyah beyaz fotoğraflar izleyiciyle buluşuyor. Mekân tamamen kullanıcıların oda görüntüsü yaratılmış alanda vakit geçirmesi, sanatçının yazdığı hikâyeleri okuması ve bulunduğu yeri benimsemesi üzerine kurgulanmış. Düz, yalın, kendi içerisinde sahiplendirmeye çalışan bir özelliği var. “Orada Her Kimse” 26 Nisan’a kadar SALT Galata’da ziyaret edilebilir. 

* Ayça Han’ın bu yazısı, Cumhuriyet Gazetesi‘nde yayımlanmıştır.