Kitap Tanıtımı: Onun Adı Bobik – Kemal Altunboğa

Kitap Tanıtımı: Onun Adı Bobik – Kemal Altunboğa

30/04/2021 Kapalı Yazar: Kemal Altunboğa

Lunapark ne kadar eğlenceli bir yerdir. Eğlenceli olduğu kadar şaşırtıcıdır da. Hepimiz hayatımızda bir kez de olsa lunaparka ya gitmişizdir ya da televizyonlarda görmüşüzdür. Bir de mahalle aralarına kurulanı vardır, onun heyecanı bambaşka olur. Bayramlarda koca koca tırlarla gelir, kurulur, bütün çocuklar etrafında toplanırlar. Artık paraları neye yeterse bineceklerine karar verirler. Dönmedolap, atlıkarınca, çarpışan arabalar, korku tüneli… Pamuk şekeri satanlar, kağıt helvacılar, bir tarafta da kukla ve sihirbazlık gösterisi yapanlar… Tabii bir de lunaparkın emekçileri vardır onlarıda unutmamak gerek. Bilet satanlar! Onun Adı Bobik, bir lunapark ve o lunaparkta yaşananları anlatıyor. Okuru keyifli bir merakın içine sokuyor. Hiç lunaparka gitmemiş biri bile okusa lunaparkın nasıl bir yer olduğu hakkında bilgi sahibi oluyor.

Bobis ile Botti. Biri kedi, diğeri bir köpek. Bebekliklerinden beri lunaparkta yaşamaktadırlar. Bobis ile Botti’yi denizkızı kılığına girmiş lunapark emekçisi Bella büyütmektedir. Bella lunapark sahibesi Seli’nin kızıdır. Bir de babaları Tonton vardır. O da lunaparkın şöförüdür. Lunaparkta herkes karavanda yaşamaktadır. Her akşam lunapark çoluk çocuk, genç, yaşlı tıklım tıklım dolmaktadır. Her gelen akvaryumun içine girmiş olan Bella’ya hayranlıkla bakar ve ona el sallamaktadır. Bobis ile Botti Bella’nın gösteri yaptığı yere kıvrılır lunaparka gelenleri izlemektedir. Bobis bir akşam atlıkarıncanın oradan gelen cılız bir ses duyar. Bu ses ona çok tanıdık gelir. Bobis ile Botti sesi aramaya başlarlar. Güldüren Aynaların oraya gittiklerinde bir de ne görsünler. Bir yavru kedi! Anlaşılan yavru kendi kaybolmuştur hem de çok korkmuştur. Bobis ile Botti yavru kediye annelik yapmak üzere karavana götürürler ve onu sahiplenirler. Şanslı kediye Bobik adını verirler. Bobik bir kedi annesi, bir köpek teyzesi, bir insan anneannesi, bir insan ninesi ve bir de insan dedesi olan mutlu bir ailenin parçası olur. Havalar soğur, lunapark sökülüp, tırlara atılır ve daha sıcak yerlere gitmek için yollara düşülür. Yol kenarında bir ormanda dururlar. Bobik ormanı merak eder ve keşfe çıkar. Ormanda gördüklerine inanamaz. Gördüklerinin hepsi canlıdır. Kelebekler, kuşlar, ağaçlar, rengârenk çiçekler… Bobi orman da kaybolur. Bobis ile Botti orman da Bobi’yi aramaya başlarlar. Bobi bir ağacın altında uyuya kalmış, rüya görmektedir. Rüyasında dünyayı keşfe çıkmıştır. Bella ve ailesi lunaparkı kurmak için tekrar konaklayacakları yere doğru yola çıkarlar.

Metnin dilinin sadeliği ve samimiliği, görsellerin renkliliği okuru içine çekiyor ve bir yaşantının içine sokuyor.

Filiz Özdem

Çocuklar için kitaplar yazan Filiz Özdem, Felsefe bölümünü bitiriyor ve yine aynı bölümde yüksek lisans yapıyor. İtalyan yazarların pek çok kitabını Türkçeye çeviren yazar, çeşitli dergi ve gazetelere şiirler ve yazılar yazıyor. Rüya Bekleyen Adam adlı kitabı 2015 yılında Notre Dame de Sion Liseliler Edebiyat Ödülü alıyor.  Gökkuşağını Kovalayan Kedi, Zürafa Fazi, Kulaktan Kulağa, Rüya Ormanı yazarın diğer kitapları arasında yer alıyor. Kitabın resimlerini çizen Meryem Tanrıkulu, Fransa’da Doğa Yönetimi ve Koruması-Peyzaj Mimarlığı eğitimi alıyor. 2014 yılında İstanbul’a yerleşen çizer çocuk kitapları resimliyor.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Onun Adı Bobik oyun, çocukluk, aile, hayvan sahiplenme, merak gibi bir çok konuyu ele alıyor.