Mezopotamya Kültür Merkezi’nin 18 yıldır hizmet verdiği bina AKP’li belediyeye tahsis edildi!

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin 18 yıldır hizmet verdiği bina AKP’li belediyeye tahsis edildi!

13/08/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Musa Anter, Feqi Huseyin Sağnıç, İsmail Beşikçi, Ali Temel gibi bir grup aydın, sanatçı, işçi ve öğrenci tarafından el birliğiyle 27 Eylül 1991’de İstanbul’da kurulan Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), 18 yıldır hizmet verdiği Beyoğlu’ndaki binası boşaltılıyor.

2019 yılı içinde sözleşmeleri olmasına rağmen kiracılara bilgilendirme yapılmadan bina Vakıflar Müdürlüğü tarafından 3 kez ihaleye çıkarıldı.

Farklı şekilde ihaleden haberdar olan ve 3 kez girdikleri ihalelerden 2’sini kazanan MKM yetkilileri, Vakıflar Müdürlüğü’nün “Yeterli rekabet oluşmadı” gerekçesiyle ihaleleri iptal ettiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan MKM çalışanı Ferit Elalmış, yapılan son ihaleyi kaybettiklerini, Vakıflar Müdürlüğü’nün 4 ay önce kuruma binanın boşaltılması için tebligat gönderdiğini söyledi.

Ancak tebligatı kurumda imza yetkisi olmayan bir müzisyenin imzaladığını ifade eden Elalmış, itiraz ettiklerini belirterek, “Vakıflar Müdürlüğü’ne imza yetkisi olmayan bir kişinin tebligata imza atamayacağını söyledik. Fakat Vakıflar Müdürlüğü bunu dikkate almayarak binayı bu gün boşaltmamızı aksi takdirde zorla boşaltacaklarını söyledi” dedi.

Beyoğlu Belediyesi’ne verilecek

Binayı hemen boşaltamayacaklarını Vakıflar Müdürlüğü’ne bire bir ilettiğini söyleyen Elalmış, kendilerine “Size gerekli süreyi verdik, bu yüzden ya binayı siz boşaltırsınız ya da biz gelir boşaltırız” dendiğini aktardı.

Uzun süre Vakıflar Müdürü ile görüştüğünü dile getiren Elalmış, müdürün çözümden yana bir tavır sergilemediğini belirtti.

Bunun üzerine Vakıflar Müdürlüğüne bina ile ilgili siyasi bir tutum içinde olduklarını söylediğinde müdürün, “Binayı Beyoğlu Belediyesi istiyor. Bina Beyoğlu Kaymakamlığı’na devredildi. Dolayısıyla Kaymakamlık bir an önce boşaltılmasını istiyor ve Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis edilecektir” dediğini aktardı.

Dava açmaya hazırlanıyorlar

18 yıldır kültür sanat çalışmalarını bu binada icra ettiklerini dile getiren Elalmış, binanın her köşesinde emeklerinin olduğunu ve bunun böyle ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Yapılan uygulamanın siyasi bir tutum olduğunu ifade eden Elalmış, şöyle devam etti:

Daha önce 49 yıllığına kiralamıştık ama Vakıflar Müdürlüğü bunu iptal ederek her yıl ihale usulü ile binayı elimizden almak istedi. Biz yapılan ihaleleri kazanınca bu sefer de ihaleler iptal edildi. Şimdi de binamız kaymakamlık eliyle AKP’li belediyeye verilmek isteniyor. Biz şimdilik kendi arşivlerimizi ve gerekli eşyalarımızı alacağız ancak konuyu yargıya taşıyacağız ve dava açacağız.

Kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan Elalmış, “Yıllardır sadece Kürt kültürünü değil dünya kültürünü de yansıtan kurumumuza sahip çıkalım, herkesi MKM binası önüne bekliyoruz” dedi.

MKM kursiyerleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri de destek amacıyla kültür merkezine gelmeye başladı.

MKM hakkında

Kürtçe adıyla Navendên Çanda Mezopotamya (NÇM), Türkçe adıyla Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) çalışmalarına 1991’de İstanbul’da başladı.

Kurumun açılışını Musa Anter, İsmail Beşikçi ve Feqî Hüseyin Sağnıç gibi isimler yaptı.

MKM, özelde Kürt kültürüne yönelik asimilasyon politikalarına karşı mücadele ederken, genelde de Ortadoğu halklarının kültürel değerlerini koruma ve geliştirmeye yönelik çalışmalarını Kürtçe’nin yanı sıra Türkiye’deki diğer halkların dillerinde de üretiyor.

Bugüne kadar birçok üyesi gözaltına alınan, tutuklanan, işkence gören MKM bünyesinde çok sayıda sanatçı ve topluluk üretimlerde bulunuyor.

Çok sayıda öğrencisi bulunan MKM’de dans, tiyatro, müzik kursları veriliyor, sinemacı ve yazarların katıldığı atölyeler de düzenleniyor.