Haluk Tolga İlhan’dan İbrahim Kaypakkaya için beste: Vartinik

Haluk Tolga İlhan’dan İbrahim Kaypakkaya için beste: Vartinik

18/05/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Grup Abdal kurucusu Haluk Tolga İlhan, Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden İbrahim Kaypakkaya anısına yaptığı Vartinik isimli çalışmasını Kaypakkaya’nın 47. ölüm yıl dönümünde duyurdu.

Mahir Çayan ve arkadaşlarının 30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere’de katledilmesinin ve Deniz Gezmiş’in de Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ile birlikte 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilmesinin ardından hayatta kalan tek devrimci önder Kaypakkaya, Dersim’de yaşanan çatışmanın ardından götürüldüğü Diyarbakır Hapishanesi’nde 90 gün boyunca işkence gördükten sonra kurşuna dizilerek katledilir. 

Söz ve müziği İlhan’a ait olan çalışmada gitar ve vokalde Sinan Güngör, klavyede Ümit Öner yer aldı. Vartinik’in sözleri ise şöyle:

Vartinik’ten çıkıp düştün yollara
Ağaya patrona hesap sormaya
Bin dokuzyüz yetmiş iki yılında
Bedrettin, Mansurdun buzlu Munzur’da

Kalleş Diyarbekir zındanlarında
Ser verdin sır vermedin hücrelerde
Kuş olup uçmuşsun kızıl göklerde
Bekleriz yolunu devrim gününde

Halkız biz ölmeyiz teslim olmayız
Halk düşmanlarından hesap sorarız
Ölmeden ölürüz Hakk’a varırız
İbrahim’e akar, coşar, çağlarız

“Ser verip sır vermeyen bir yiğit”

1948 Çorum doğumlu olan Kaypakkaya, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünde okurken devrimci mücadeleye atıldı. 6. Filo’ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968’de okuldan atıldı. Aydınlık çizgisiyle yaşadığı fikir ayrılığı sonrası Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’i kurdu.

Örgütüyle silahlı mücadeleye başlamasının ardından 1973’te Dersim’de yaralandı. Beş gün köylere sığınan Kaypakkaya, 29 Ocak’ta kaldığı köyde bir öğretmenin ihbarı üzerine yakalandı.

Yaralı halde yürütüldü. Buradan ayakları donmuş halde Diyarbakır’a getirildi. Hastanede, donmuş olan parmakları kesildi.

Yoğun işkencelere maruz kalmasına rağmen dik duruşuyla “Ser verip sır vermeyen yiğit” olarak anılan İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm nedeni tutanaklara “intihar” olarak geçirildi.

Kurşunlanarak öldürüldüğü tahmin edilen Kaypakaya’nın vücudundaki kurşun izlerinin yok edilmesi amacıyla izlerin bulunduğu yerler kesildi.