‘Tülay German: Kor ve Ateş Yılları’ belgeseli ücretsiz erişime açıldı

‘Tülay German: Kor ve Ateş Yılları’ belgeseli ücretsiz erişime açıldı

07/04/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Anadolu popun öncülerinden Tülay German’ın hayatına ve müziğine odaklanan “Tülay German: Kor ve Ateş Yılları” belgeseli Vimeo üzerinden ücretsiz erişime açıldı.

Didem Pekün ve Barış Doğrusöz tarafından çekilen ve Tülay German’ın öyküsünü anlatan belgesel, German’ın 2001’de yayımlanan otobiyografik kitabı “Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu” merkeze alınarak sanatçının arşiv görüntüleri, ses kayıtları, müzikleri ve fotoğraflarıyla müzikal sürecine ışık tutuyor. Belgesel bir yandan da 60’lardan günümüze kadar Türkiye’nin içinden geçtiği politik süreçleri de yansıtıyor.

German, belgesele sadece ses kaydıyla katkı sunuyor.

Filmi buradan izleyebilirsiniz.

Tülay German: Years of Fire and Cinders / Kor ve Ateş Yılları from DP on Vimeo.

Tülay German Kimdir?

İstanbul’da 1933 yılında doğan Tülay German, 1956 yılında Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. Ailesinden habersizce Ankara’da Süreyya gazinosunda sahneye çıkan German, 1960 – 1962 yıllarında caz şarkıcısı olarak isim yaptı.

İstanbul Radyosunda Hulki Saner’in hazırladığı “Melodi Kervanı” adlı programda yer alan ilk Türk şarkıcısı oldu, radyoda Salim Ağırbaş Beşlisi‘nin haftalık programlarında caz şarkıları söyledi. Müzik yaşamının ilk yıllarında Atıf Yılmaz‘ın evinde Ruhi Su‘dan ders aldı. Aşık Nesimi Çimen ve Aşık Ali İzzet‘ten öğrendiği türküleri, çağdaş yorumla söyledi. 1960’lı yıllarda dörtlü dinletilerde çalıp söylediler. Timur Selçuk’la albüm çalışmaları yaptı.

1962’de hayat arkadaşı Erdem Buri ile “Çoksesli Türk Popüler Müziği”ni gerçekleştirdi. 1964 yılında, Yurdaer DoğuluErol BüyükburçTanju Okan gibi sanatçılarla, Milli Orkestra ile katıldığı “Balkan Melodileri Festivali”nde, eleştirmenlerin en beğendiği şarkıcı seçilip, dönemin popüler yayın organı olan Arena dergisine kapak oldu ve Türk Pop müziğinin ilk “hit”i kabul edilen “Burçak Tarlası” plağını doldurdu.

1966 yılı başında plak yapmak üzere Paris’e gitti. Fransızca on plak doldurdu. Fransa’da, Belçika’da, Almanya’da, Polonya’da, Tunus’ta, Fas’ta, Hollanda’da ve Brezilya’da radyo ve televizyon programları yaptı, konserler verdi, çeşitli festivallere, televizyon ve radyo programlarına katıldı.

Fransa’nın en önemli konser salonlarında Charles Aznavour, Lèo Ferre, Moody Blues gibi isimlerle birlikte konserler verdi. A.B.D için İlhan Mimaroğlu‘nun kendisi için yazdığı “Tract” albümünü doldurdu.

German’ın Fransa’da Türkçe olarak yaptığı albüm, Charles Cros Akademisi 1981 Plak Büyük Ödülü’nü aldı.

Son olarak ”Nazım Hikmet’e Saygı” adlı albümü yapan German, 1987 yılında Hollanda’da verdiği bir konserle sahneye veda etti.