Yolcu Tiyatro’dan yeni oyun: ‘Gomidas’

Yolcu Tiyatro’dan yeni oyun: ‘Gomidas’

25/10/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Yeni sezona pandemi koşullarında başlayan Yolcu Tiyatro, Kürklü Venüs, Joko’nun Doğum Günü ve Kapıların Dışında gibi önceki yıllarda sahnelediği oyunların gösterimine devam ederken bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali‘nde yeni bir oyunu sahneye taşıyor. ‘Gomidas‘ isimli yeni oyununda Osmanlı döneminde yaşamış, Ermeni, Osmanlı ve dünya kültüründe derin izler bırakmış müzisyen ve müzik araştırmacısı Gomidas Vartabed‘in 1869 ve 1935 yılları arasındaki hayat hikayesi anlatılıyor.

Ahmet Sami Özbudak‘ın yazıp yönettiği, süpervizörlüğünü Ersin Umut Güler‘in yaptığı ve Fehmi Karaarslan‘ın hayat verdiği ‘Gomidas‘ 27 Kasım saat 20.30’da İstanbul’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi‘nde Türkçe olarak Fransızca üst yazıyla, 29 Kasım saat 20.30’da Fransızca olarak Türkçe üst yazıyla izlenebilecek. 27 Kasım’daki prömiyerinin biletleri tükenen oyunun 29 Kasım’daki ikinci gösteriminin biletleri Biletix üzerinden alınabilir.

Seyirciler, Galeri Birzamanlar tarafından hazırlanan; Kalbim O Viran Evlere Benzer: Gomidas Vartabed’in Hayatı ve Müziği adlı sergiyi, performans öncesi ve sonrasında fuaye alanında ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Oyunda Gomidas’ın son yıllarını geçirdiği akıl hastanesinde buluşan seyirci, sanatçının zihninde Kütahya’dan Eçmiyadzin’e, oradan Berlin, Paris ve İstanbul’a uzanan bir yolculuğa çıkacak. Seyirciler, oyunda bu eşsiz ses ve titiz araştırmacının hem kendini hem de müziğini keşfediş anlarına tanık olacak. “Müzik kutusu” olarak adlandırdığı Ermenistan’da topladığı şarkıları, müzisyenliği seçmesine karşı kilisenin tavrını ve 1915’te Ermeni aydınlarla birlikte İstanbul’dan sürülüşünü Gomidas Vartabed’in ağzından dinlenecek oyunda bütün bu hikayeye Lusavoriç Korosu eşlik edecek.

24. İstanbul Tiyatro Festivali

24. İstanbul Tiyatro Festivali, devam eden koronavirüs salgınına rağmen dikkat çekici bir programla seyirci karşısına çıkıyor. Festival bu yıl, yerli ve yabancı toplam 29 projeyi sağlık ve hijyen önlemleri alarak hem DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Babylon, Yapı Kredi bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda hem de online.iksv.org adresinden 14 Kasım ve 1 Aralık tarihleri arasında izleyicilerle buluşturacak. Bu yıl festivalin açılış performansı 14 Kasım akşamı Yapı Kredi bomontiada’da bir yükseklik stratejisi olarak tanımlanan dans projesi Diagonale Ascendante ile yapılacak.

Programın tamamına buradan, online.iksv.org biletlerine buradan, fiziki mekanlarda oynanacak oyunların biletlerine ise Biletixten ulaşabilirsiniz. 

(A.K.)