Oyun Her Yerde’den broşür: ‘Temassız Oyunlar’

Oyun Her Yerde’den broşür: ‘Temassız Oyunlar’

27/10/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Oyun ve hak temelli atölyeler düzenleyen Oyun Her Yerde, pandemi sürecine özel olarak ‘temassız oyunları‘ derlediği bir broşür hazırladı.

Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun oyunların derlendiği broşürde ‘Ayna’, ‘Hayali Top’, ‘Ne Sesi?’, ‘Ritim Makinesi’ ve ‘Şatonun Kapısı’ gibi oyunlar bulunuyor. Mart ayından sonra çevrimiçi olarak faaliyetlerini yürüten Oyun Her Yerde, yeni eğitim öğretim döneminde temassız oyunlarla çocuklarla yüz yüze buluşmaya hazırlanıyor.

Broşürdeki oyunlar, çocukların her türlü kaygı ve endişeden sıyrılarak maske, sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarını da içselleştirmesine ve özellikle pandemi sürecindeki eğitim ortamlarına uyum sağlamlarını destek oluyor. Öte yandan bu oyunlar, çocukların tanışma, iletişim, dikkat, hareket ve işbirliği gibi çeşitli yeteneklerinin gelişmesine de yardımcı oluyor.

Broşürde yer alan oyunlara hem eğitimciler hem de veliler ücretsiz olarak ulaşabilir ve çocuklarla birlikte keyifle oynayabilir.

Broşüre ulaşmak için buraya tıklayınız.

Gönüllü çağrısı

İlerleyen günlerde İstanbul dışında Mardin ve Diyarbakır’da da atölyeler yapmaya hazırlanan Oyun Her Yerde, Türkiye’nin her yerinden gönüllü desteği bekliyor.

Oyun Her Yerde gönüllüsü olmak ve ayrıntılı bilgi almak için sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

Instagram: https://www.instagram.com/baskabircocuklukmumkun/?hl=tr
Twitter: https://twitter.com/Oyunheryerdee

Broşürden 5 örnek oyun

Ayna: Öğretmen herkesin görebileceği şekilde bir eyleme ait devinimler sergiler. Çocuklar gördükleri devinimi tekrar eder. Ardından bir çocuk belirlenir ve onun yaptığı devinim herkes tarafından tekrarlanır.

İsim hareket: Öğretmen, çocuklara ismini söylerken isminin her hecesinde farklı bir hareket yapar. Es- dediğinde elline vurur, -ra dediğinde ise parmaklarını şıklatır. Çocuklardan isimlerinin her hecesine farklı bir hareket bularak söylemelerini ister.

Kabak oyunu: Her katılımcı bir sayı alır. Öğretmen oyunu başlatır. “Olsun olsun üç kabak olsun” der. Bu sayıyı seçmiş olan katılımcı “üç kabak
olmasın, altı kabak olsun” der. Altı sayısını seçmiş olan katılımcı,
bir arkadaşının sayısını söyleyerek oyunu devam ettirir.

“Ne sesi?”: Çocuklardan gözlerini kapamaları istenir. Öğretmen,
katılımcılara çeşitli sesler vereceğini ve bunların neye ait olduğunu bilmelerini söyler.

Ritim makinesi: Katılımcılara bir makinenin parçaları oldukları söylenir. Her katılımcı kendine bir hareket ve ses belirler. Makine değişik hızlarda ses çıkararak çalışır.

(A.K.)