Gülistan Doku’dan 300 gündür haber alınamıyor

Gülistan Doku’dan 300 gündür haber alınamıyor

30/10/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi olan Gülistan Doku’dan 5 Ocak’tan bu yana haber alınamıyor. 21 yaşındaki Gülistan Doku 300 gündür kayıp. Doku’nun bulunması için Uzunçayır Baraj Gölü’nde 15 Ekim’den bu yana 3’üncü defa arama çalışması başlatıldı. Doku’ya ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada herhangi bir gelişme kaydedilmezken, baş şüpheli olarak bilinen Zainal Abarakov ve ailesi hakkında da herhangi bir işlem yapılmadı. 

Olayla ilgili yürütülen soruşturmanın etkin olmadığı tartışmaları yürütülürken demokratik kitle örgütleri ve Gülistan Doku’nun yakınları 300. günde de “Gülistan nerede?” diye sormaya devam ediyor.

Gülistan Doku’nun ailesi, olayın baş şüphelisi olan ve daha önce ifadesi alınarak serbest bırakılan Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’un ve polis olan üvey babasının soruşturmaya daha etkin bir şekilde dahil edilmesini talep ediyor.

Ne olmuştu?

Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020 tarihinden sonra haber alamayan ailesi 6 Ocak 2020 tarihinde Diyarbakır’dan Tunceli’ye gelerek Gülistan’ın kaybolduğu ihbarıyla polise başvurdu. Başvuru sonrası üzerine İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Gülistan için arama çalışması başlattı.

Gülistan Doku, kaybolmasından bir gün önce, şehir merkezinde yarı zamanlı çalıştığı pastaneden izin alarak erkek arkadaşı Abarok’un evine gidiyor ve daha sonra erkek arkadaşı Abarok ile evde tartıştığı biliniyor. Tartışmadan sonra evden ayrılan Doku’nun, erkek arkadaşı tarafından üvey babasının olduğu iddia edilen bir araca zorla bindirilmeye çalışıldığı görülüyor. Çevredekilerin de müdahalesi sonucu olay yerine gelen polis ekipleri üzerinde kimlik bulunmayan Abarok’u gözaltına almak istiyor ama üvey babasını arayarak yardım isteyen Abarok gözaltına alınmıyor.

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinde erkek arkadaşı Abakarov’un iş yerine gidiyor. İş yeri önünden soruşturma dosyasında bulunan görüntü inceleme tutanakları ile iş yerindeki diğer çalışanların beyanlarına göre Abakarov ile Doku arasında tartışma yaşanıyor. Kamera görüntülerinde Abakarov’un Gülistan’a bağırarak bir şeyler söylendiği de görülüyor.

Gülistan Doku bu olay sonrasında Munzur Üniversitesi yakınlarında bulunan Dinar Köprüsü’ne gidiyor. Gülistan’ın cep telefonu sinyal bilgileri köprüde saat 12.21 sularında kesiliyor. Ancak soruşturma dosyasına giren bir bilgiye göre, Gülistan’ın telefonu ile Abakarov’un kullandığı cep telefonu arasında saat o gün 16.26 sıralarında 4 saniyelik bir görüşme yapıldığı görülüyor. Ayrıca Abarok’un cep telefonuna da 5 Ocak günü saat 19.00’a kadar ulaşılamadığı da kamuoyuna açıklanan bilgiler arasında.

Tüm bunlardan sonra Zaynal Abarok’un, çalıştığı kafeye bir daha gitmemesine rağmen soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra serbest bırakılıyor. Yurt dışı yasağı olmadığı için de olaydan kısa bir süre sonra yurt dışına çıkıyor. Abarok’un ailesi de soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra serbest bırakılıyor ve olaydan yaklaşık bir ay kadar sonra yurt dışına taşınıyor.

Ailenin avukatı Ali Çimen, Gülistan Doku ile Zaynal Abakarov’un son olarak yaptıkları görüşme görüntülerinin incelenmesi için dudak okuma uzmanı talebinde bulunduklarını ancak henüz bir uzman bulunamadığını da kaydediyor. Ayrıca avukat Çimen, soruşturmanın da Abakarov’un üvey babasının tayin edilmeden önce bizzat görev asayiş şube tarafından yürütülmesini de hatalı buluyor.

(A.K.)