Magnum Photos, çocuk istismarına yol açabilecek 1 milyon fotoğrafı incelemeye aldı

Magnum Photos, çocuk istismarına yol açabilecek 1 milyon fotoğrafı incelemeye aldı

17/08/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Magnum Photos, yakın dönemde aldığı eleştirilerin ardından çocuk istismarına yol açabilecek fotoğraflar ve etiketleri gözden geçirmek için arşivindeki 1 milyon fotoğrafı incelemeye aldı.

Dünyaca ünlü saygın fotoğraf ajansı Magnum, çocuk istismarına dair dile getirilen kaygılar nedeniyle fotoğraf arşivini tarama kararı aldı.

Fotoğraf sanatçıları Robert Capa ve Henri Cartier-Bresson’un aralarında olduğu isimler tarafından kurulan Magnum’un başkanı Olivia Arthur, yaptığı açıklamada “Arşivdeki fotoğraflarla ilgili detaylı bir inceleme başlattık. Fotoğrafların hem görsel hem de içerik olarak ne anlamlar içerebileceğini yakından inceliyoruz. Yakın dönemde arşivimizdeki tarihi fotoğrafların görsel ve etiketleme açısından problemli olduğuyla ilgili uyarıldık ve bu uyarılar çok ciddi” dedi.

Ajansın sözcüsü, “Fotoğraf endüstrisinin diğer üyeleri gibi biz de eski arşivlerimizi gözden geçiriyoruz. Çünkü malzemenin uygunsuz olabileceğinin farkındayız. Magnum, bünyesinde son 73 yılda 1 milyondan fazla fotoğraf yaratıldı. Ve bu incelemeyi kapsamlı bir sürece dönüştürmek konusunda kararlıyız” diye konuştu.

Magnum’un arşiviyle ilgili tartışmalar Fstoppers adlı fotoğraf sitesindeki iki makaleyle gündeme geldi. Makaleler, Magnum’u çocukların çıplaklık içeren fotoğraflarını yayımlamakla suçladı. Magnum’un eleştirenlerin odaklandığı fotoğraflar arasında ABD’li fotoğrafçı David Alan Harvey’in Bangkok’da seks işçilerini konu alan 1989 tarihli serileri olarak dikkat çekiyor. Çıplaklık içeren fotoğrafların etiketlerinde “ergen kız çocuğu- 13-18 yaş” gibi bir ibareye yer veriliyor.

Magnum Photos’un Başkanı Arthur, fotoğraf dünyasının sorgulandığı bir döneme girdiğini belirterek, “Magnum’un son yıllarda kim olduğumuzu ve kameranın iki tarafındaki dünyayı nasıl yansıttığımızı sorgulama çabalarından memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Guardian’ın haberine göre 1 milyondan fazla fotoğraftan oluşan arşiv, geçtiğimiz günlerde kapatıldı. Magnum daha önce eleştirilere neden olmuş ve bazı uzmanlar arşivde çocuk istismarına yol açabilecek fotoğraflarla ilgili kaygılarını dile getirmişti.