‘Sosyal mesafelenme’de yapılması ve yapılmaması gerekenler | Çeviri: Ahmet Kavruk

‘Sosyal mesafelenme’de yapılması ve yapılmaması gerekenler | Çeviri: Ahmet Kavruk

20/03/2020 Kapalı Yazar: Ahmet Kavruk

Koronovirüs salgınına karşı tüm dünyada sosyal mesafelenme uyarısı yapılıyor. İnsanların zorunda kalmadıkça evlerinde kalmaları gerektiği ve mümkün olduğu kadar az insanla temas etmelerinin önemi vurgulanıyor.

ABD Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, Beyaz Saray brifingi sırasında insanlara şunları söyledi: “Yapmamız gereken şey eğriyi düzleştirmektir. Bunu, salgının doğal akışına müdahale etmeye çalışarak yapabiliriz.”

“Eğriyi düzleştirme”kavramı nedir?

Yurtdışında özellikle de ABD’de oldukça popüler olan bu kavram İnsanların salgını tamamen durdurmak mümkün olmasa bile yayılmasını yavaşlatma çabaları için önlemler almasının önemini vurguluyor.

Eğer herkes aynı anda enfekte olursa, hastaneler sonunda tedavi olmazsa ölecek olan herkese bakamayacaktır. Dolayısıyla, eğer herkes virüsü yaymaktan kaçınmak ve enfeksiyon sayılarını herhangi bir günde “düzleştirmek” için önerilen tavsiyelere bağlı kalırsa, sağlık görevlileri tüm hastalara ihtiyaç duydukları yardımı verme şansı daha fazla olacaktır.

Eğriyi düzleştirmek, Salgını tamamen durdurmak mümkün olmasa bile sağlık kuruluşlarının salgınla daha iyi başa çıkmaları için salgının yaılma sürecini yavaşlatmak üzerine kurulu.

#EvdeKal

Bizdeki karşılığını #EvdeKal olarak görebileceğimiz #FlattenTheCurve hashtagini kullanarak, insanlar koronavirüs hakkında kolay anlaşılabilir, bilgilendirici ve sindirimi kolay infografikler ve görseller paylaşıyorlar.




Not: BoredPanda‘da yer alan wooyi isimli bir Imgur kullanıcısı tarafından hazırlanan görseller orjinaline sadık kalınarak Türkçeleştirilmiştir.